ПЕПТИДИ И ДНК

ФЕНОМЕНЪТ НА КЪСИТЕ ПЕПТИДИ В КЛЕТЪЧНИТЕ ОСНОВИ НА ЖИВОТА


В книгата “ФОРМУЛА НА БЕЗСМЪРТИЕТО или КАК ДА ДОЖИВЕЕМ ДО 200”, написана по методиките на големия украински лечител академик БОРИС БОЛОТОВ - биолог, химик, физик, вече посочихме, че човек действително е устроен да бъде дълголетник, т.е. съвсем спокойно той може да доживее до 200 години. Според Болотов пептидите и трипсините са основата на здравия организъм. Статията, която ще прочетете, е потвърждение на лечебната практика на лечителя.

Руски специалисти от Института по биорегулация и геронтология в Петербург откриха вещество, което предпазва организма от остаряване.

Пептидите, които учените наричат “елексира на младостта”, са неотменима част от нашия организъм.Как работи здравият организъм?


За да може всяка клетка да изпълнява своите функции – синтеза на определени белтъчини, в нея трябва да бъдат активни определени участъци от гените (ДНК) в строго определени хромозоми. Молекулата на ДНК се активизира, ако тя взаимодейства с уникални “умни” къси молекули, които се състоят от аминокиселини, т.е. пептиди с определен състав и конфигурация.

Това означава, че в клетките на всеки орган функционират свои собствени пептиди – в черния дроб – едни, в бъбреците – други, в белия дроб – трети, и пр.
С възрастта и при различни заболявания се наблюдава една и съща картина – работата на органите и системите се нарушава, защото в техните клетки се намалява синтезът на белтъчините заради силното намаляване на жизненоважните пептиди. Дефицитът от пептиди засилва процеса на износване на тъканите и остаряването на организма.

Пептидите са напълно идентични със съдържащите се в човешкия организъм и те са основа на “еликсира на младостта”, който представлява комплекс от биорегулатори, създаден от руските учени.

Над създаването на anti-age препарати са работили и продължават да работят най-добрите умове на човечеството. Взаимодействайки с гените, пептидните биорегулатори регулират синтеза на белтъчините в клетките и възстановяват функциите на органите и системите у човека. Т.е. тяхната основна функция е физиологичното регулиращо действие. Пептидите се състоят от природни аминокиселини, които присъстват и в нашия организъм.

С една дума, пептидите нормализират основните процеси в клетките и имат противотуморно действие. Доказано е, че пептидните биорегулатори намаляват риска от онкопатология до пет пъти.Пептидите могат да притежават липсващото звено към живота


Учените са открили, че прости пептидни молекули могат да образуват мембрани, които да са от съществено значение за произхода на живота. Съдържанието на всички живи клетки е заобиколено от мембрани, ограничавайки клетките от заобикалящата ги среда. Изясняването на  произходът на тези мембрани се смята за много важна стъпка при проучванията свързани с произхода на живота, или поне такъв какъвто го познаваме.

Група учени са открили, че простите пептиди могат да се организират в двуслойни мембрани. Откритието предлага едно "липсващо звено" между  предбиотичната Земята и химическата еволюция, който да ни предоставят важна информация за градивните блокове на живота.

"Показахме, че може да се образува мембрана от пептиди, необходима за създаване на по-сложни структури", казва Сет Найт, водещ автор в наскоро публикувана книга от Angewandte Chemie организация на немското химическо обществото. "Какво е интересното в този случай- че тези пептидни мембрани имат потенциала да работят като една комплексна единица, именно като протеин."

Химикът Ян Лян излага снимки на пептиди, тъй като те обобщават как пептидите се  сглобявят самостоятелно в двуслойни мембрани. Резултатите от тази работа, наскоро бяха публикувани в списание на Американското химическо общество.

"Те формират ядра, които после стават шаблони за бъдещ растеж, като пептидите намиращи се в първия слой отблъскват водата", заявява Лиан. "След като пептидите формират шаблона, можем да видим как се събират от външните краища на структурата."

В допълнение към предоставянето на улики за произхода на живота, резултатите могат да хвърлят светлина върху протеини, свързани с болестта на Алцхаймер, диабет тип 2, както и десетки други тежки заболявания.

Възможността да се организират тези пептиди в отделни компартменти, по същество е в основата на биологията, такава каквато я познаваме. От двуслойните фосфолипидни мембрани до информацията, намираща се в ДНК, самостоятелно сглобяване масиви от молекули определят структурата на живота.

Но докато фосфолипидите и ДНК са сложни молекули, то пептидите се състоят от прости аминокиселини, които изграждат протеините. Експеримента на Милър-Юри демонстрира през 1953 г., че аминокиселините са могли да бъдат представени в първичната Земя синтезирайки ги от неорганични материали, и доказване, че от прости пептиди може да се постигне и по-сложен молекулен ред.

За да тествате как тази конструкция от пептиди се организира, изследователите са използвали специализирани методи като ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), които са били разработени в Emory през последното десетилетие и без които не би могло да бъде проведено проучването.

"Пептидните мембрани са съчетание на сложни структури с клетъчните мембрани на клетката, работещи с различни ензими," каза Найт. "Сега, разбираме, че пептидните мембрани са организирани и на местно ниво като протеин, и искаме да проучим дали е възможно да функционират като един протеин."

"Целта е да насочим молекулите да играят ролята на катализатори при създаване на сложен ред на организация. "Бихме искали да разберем наистина, как да се изгради нещо подобно отдолу нагоре", казва Найт. "Как можем да вземем атоми и да създаваме молекули?"

Изследването е част от проекта "The Center for Chemical Evolution", базиран в Emory и Georgia Tech, за интегрирани научни изследвания, образование и обществени информационни емисии, които фокусират върху проблеми от химията, които могат да доведат до изясняване Произхода на живота.

По материали от интернет

Няма коментари: