неделя, 6 октомври 2013 г.

Грижи за здравето

Грижи за здравето

Съществува превратното мнение, че йогинът се ползва с несъкрушимо здраве, в обичайното значение на това понятие. Но нима изработват чувствителен инструмент от дебело дърво? Нима достойнството на струните на вината не са в нейната чувствителност към най-тънките деления на тона? По същия начин звучи и изтънченият организъм на йогина. Именно на него са му познати тези непредаваеми преходящи болки, които като настройване струни на вина преобразяват неговото същество. Очевидно е, че ние няма да преувеличаваме безопасността на пътищата към Йога. Невъзможно е да се прескочат болките при преобразуването на центровете. Огънят на познанието ще си остане парещ.




Нека тези, които търсят в Йога охраненото здраве, по-добре да изпият чаша вино и да побеседват за високи идеи, които не прилагат в живота.

Хората с развито съзнание често боледуват. Само прилагането на психическата енергия може да защити най-добрите хора. Иначе те като гъби попиват ексцесиите на човечеството. 

Често болестта изостря достиженията. Св. Франциск и св. Тереза често са боледували. Пигатор е имал сърдечно заболяване. И най-добрите инструменти могатда скъсат струни. 

Такива болки, които съпровождат въздигането на духа и които не могат да бъдт избегнати, ние наричаме свещени.

Болестите се делят на свещени, кармически и допуснати. Трябва чрез съзнанието да се защитите от допуснатите болести, като създадете непроницаема броня от нервни излъчвания. При това са необходими две условия: осъзнаване на психическата енергия и осъзнаване на Йерархията като единствен път за нагнетяване на психическа енергия. Само непоколебимият устрем дава целебно следствие.

Без преувеличение може да се каже, че болшинството сърдечни заболявания произлизат от богатството, затова хората, приобщили се към Учението, се отдалечават от богатството или остават само като негови пазители.

Пазете сърцето, всичко останало може да се поправи лесно. То представлява материя, докато нервната система принадлежи на духа. На позивите на духа се отзовава слънчевото сплетение, докато всеки удар на материята бие по сърцето. Затова всеки, който влиза в съприкосновение с материята, трябва да пази сърцето.

Еманацията на нервите е безтегловна, безмирисна, незрима, тъй като тя е от духа. Продуктът на сърцето — кръвта, е с всички земни измерения, затова когато казват: „Трябва да се поувства със сърцето“, това значи, че трябва да се причисли към земния план. Единственият мост между разбирането на духа и земните възприятия се явяват белите кръвни телца, но вие знаете каква битка съпровожда тяхното съществуване. Не ви ли се струва, че белите кръвни телца, подложени едновременно на земните въздействия и носещи знанието на духа, са като Белите братя? Затова е така трудна хармонията на Земята. Но за напредъка на духа, който се е спуснал в материята, трябва да има условията на двата плана. Трябва да не се отдалечаваш от Земята и същевременно да останеш при духа.

При непонятни заболявания забелязвайте около кои центрове се появявт знаците или болките. Всеки знак е указател за въздействието върху съответния център. Като върху отворена книга е изписана човешката личност на челото с постоянния знак на същността. 

Заразяването на нервното вещество е най-главната причина за много заболявания. То се дължи на проникналите в него, благодарение на свързващата му функция между нисшия и висшия свят, различни пришълци, от обсебване до рак. Да защити нервното вещество може само психическата енергия, като най-прост способ е очистването на мисълта. Чистата мисъл защитава входовете в нервната сфера, но особено ужасно е разложението на нервното вещество под влияние на пиянството и всички други подобни. По-мислете в какво състояние ще се окаже Тънкото тяло, за което най-тънките нерви имат значението на скелет. За физическото тяло това са костите, за тънкото — нервите, за духа — светлината. Нищо не може така да укрепи нервното вещество, както веригата на Йерархията.

„Болест на греха“ — сочи Писанието. Ще допълним: болест от несъвършенството на миналото и настоящето. Най-добрата профилактика е самоусъвършенстването, което започва от сърцето. Майките носят децата си до сърцето, като панацея за успокояване, без да знаят, че държането до сърцето притежава мощно въздействие. Разбира се, сърцето губи много енергия от такава силна употреба. Не един път са изобразявали сърцето на майката пронизано с мечове и стрели, символ на приетите в него болки. Лечението чрез сърцето е не по-малко мощно от преливане на кръв, тъй като чрез въздействието на сърцето се предава най-фината енергия, без неприятните нисши примеси на кръвта.

Лошите мисли са източник на много болести, както по отношение на себе си, така и за околните. Не само (много)психически, но и много други болести се пораждат от мислите. Сърдечните заболявания, болшинството стомашни и кожни заболявания са резултат на разрушителни мисли.

Проклятията и ругателствата причиняват болки даже на далечни растояния. Големи разпространители на зарази са обсебените, поради което те трябва да се избягват. (7–303)
Даже във физическите заболявания търсете психическа причина. Всяка болеет минава по-бързо, когато не се поддържа от психическа причина.

Напрежението на психическата енергия увеличава жизнеспособността. В периоди на психическо напрежение хората живеят по-дълго. Но ако слаботелесният човек претовари себе си с физическа работа, такова напрежение няма да доведе до добър резултат. Напрежението на енергията е преди всичко психическо. 

Лекарят не трябва да забранява на хората с нарушено равновесие на организма умствена работа. Преуморяването не е полезно, но напрежението е жизнедаващо. Границата между тези състояния, обаче, е много сложна. 

Има много случаи, когато неизличима болест е получавала облекчение при някаква опасност. 

Всяко нервно възхищение увеличава имунитета, а всяко нервно потресение снижава защитните качества. Не е далеч времето, когато най-различни заболявания ще се лекуват чрез нервни въздействия. И най-неизлечимите болести могат да бъдат преодолени чрез нервни въздействия и обратно — без грижа за нервните сили и най-малкото заболяване може да бъде доведено до опасен размер.

Много вреда допринася преливането на кръв. Ние не препоръчваме такова кръвосмешение. Повишаването на психическите сили се постига с прости средства. Но всяко раздразнение и униние ще поглъща психическа енергия.

Съвместното живеене укрепва взаимно организма, ако е налице хармония. 

Ние съветваме да се избягва говоренето за грешките и да не се остава в помещение, където са вършени кощунства и е проявявано раздразнение.

Трябва да възприемем мисълта за ползата от всяко движение — както външно, така и вътрешно. При всеки устрем човек създава вътрешен магнит, който привлича и външни възможности. При желание за движение се очиства мисленето и се преобразява мирогледът. 

В древността болните са се оттегляли в самота и са общували само с природата. Същото е ставало и когато организмът е изисквал обновление. Не случайно някои хора си правят подвижни жилища или живеят в шатри. Но стремежът към природата трябва да се свързва с психическо горене, иначе търсачът на усещания ще заплаче от първия дъжд.

В санаториумите болните попадат в случайна среда, която може да оздрави психически организма. Обратно, събирането от болни, вниманието на които е насочено към болестта, усилва мнителността и предизвиква влошаване. Поставен при естествени условия организмът на човека отлично се бори с болестта.

Зачатъците на болестите подлежат на лечение с (изпращане на)психическа енергия, докато впоследствие е невъзможно да се помогне по този начин. Но трябва съзнанието да е открито и да не се противопоставя на благодатните пратки.

Доскоро профилактиката е имала впредвид само физическата страна, съвършено игнорирайки психйческата. Но само своевременната помощ посредством внушение може да задържи и даже да парализира зародиша на болестта.

Има особен вид болести, които се предизвикват от отчаяние и мъка. Ако човек заспи след кавга и раздразнение, не може да получи благодатното въздействие на съня. 





Мисълта за надземного дава целителни вибрации.

Всеки притежава вътрешен лечител. Трява само да умее да го призове.

Ваксините са добри, ако е налице съответстваща жизнеспособност, иначе те се явяват като разрушителен пластир. Жизнеспособното същество не се нуждае от ваксини, тъй като то има т.нар. слънчев имунитет. У населението по селата има малко жизнеспособност, тъй като праната помага само ако е възприета съзнателно. Храненето на духа може да се извършва само съзнателно.

Всички недъзи могат да се лекуват чрез подпомагане на жизнеспособността със силите на растителното царство. Тази аптека е насочена към цялата човешка същност, подобрявайки жизнеспособността без убийства, тъй като растенията лесно преминават в следващото състояние. Някои растения, като хвойната, представляват природен резервоар на прана. 

Чрез обонянието и зрението може да се приеме от растенията ценното качество но жизнеспособността, наречено „натуровалорис“. Освен живите растения, полезни са и препаратите, сушени на слънце. Но трябва да се избягва стадият на развалата, тъй като тя навсякъде привлича несъвършените духове. Признак на развалата е миризмата. Малките хвойнови дървета, отгледани при домашни условия, могат да бъдат източник на кондензиран запас от прана, с което изцяло се заместват всички пранаями.

Смесените цветарници ваимно унищожават действието си. Но подбрани или еднородни могат да отговорят на нуждите на вашия организъм. Помнете, че ние не обичаме срязаните цветя.

Семената, даващи кълнове, излъчват психическа енергия с особено напрежение. Утринното слънце действа благотворно на психическата енергия. Чистата прана е недостъпна на земята, освен на височини, където малцина дръзват да остават. С промяна на местожителството може да се попадне на благоприятно съчетание на праната, което да повлияе целебно на някои нервни заболявания.

Не само Атлантите, но и Египтяните са познавали енергията на зърното и са го полагали заради нея в гробниците. Кондензираната енергия на зърното може да даде продължително излъчване, което да доведе до оздравяване на намиращите се около него хора. 

Живият огън е най-добрият очистител. Огнището, дървата, лампите, свещите очистват пространството и унищожават много зарази. Живият огън лесно привлича пространствения пламък. Има древен обичай да се обгражда болния с огън. 

Ходенето по роса бос е полезно. Същите качества има и снегът, примесен с метеоритен прах (високо в планините).

На височина 2000 метра човек може да намали количеството на храната и тази възможност нараства постепенно до 4800 метра, където разликата в тази потребност става очевидна. След 2700 метра не препоръчваме употребата на вино, кафе, пипер и други остри поправки. След 5000 метра даже силният чай е нежелателен. Намалява и времето за сън, като на големи височини може почти да не се спи.

Необходимоста от храна е много по-малка от приеманата, но качеството и трябва да е съответно. Не се претоварвайте с храна. Най-разумно е да се приема храна тогава, когато тялото се нуждае. Особено вредна е употребата на храна по всяко време и без нужда.

Нуждата от храна е по-малка от обичайното количество. Повече хора загиват от преяждане, отколкото от глад. Но трябва да има постепенност в преодоляването на атавизма.

Чрезмерната слабост, както и прекалената охраненост, са еднакво вредни за духовния растеж. Хаосът отстъпва само пред силата на равновесието. 

Тези, които прекратяват приемането на храна за продължително време, постъпват неразумно. Потребността от храна е свързана с космическите токове и в зависимост от тях може да се прекрати почти напълно приемането на храна или обратно. Особено вредно е храненето по време на токове на напрежение, когато то може да предизвика заболяване на черния дроб, бъбреците или чревни колики. 

Не трябва също да се създава напрежение и по време на самото хранене. Затова мнозина предпочитат мълчанието по време на хранене.

Месото е нежелателно за организма поради това, че с него се въвежда мъртва тъкан в организма. Може само при пътуване да се допусне малко количество пушено месо. Полезно е да има на масата ябълки. Същността на тези плодове е полезна за дишането.

Изтънчването на сърцето ще подскаже отказа от месна храна. Даже сушеното и пушено месо, което е по-малко вредно спрямо останалото, с миризмата си привлича гладуващи от Тънкия свят и ако при това те бъдат приветствани и с различни ругателства, ще се получи особено вредоносно съобщество. Затова мнозина приемат храната в мълчание или съпровождайки я с достойни думи. 

Храненето при вълнение и раздразнение е съпроводено с образуване на много силни отрови. Много дни трябва да минат, за да се разнесе тази отрова. Китайците някога са хранели пленените врагове с черен дроб на раздразнен петел. Гладуването е много по-полезно, отколкото вредната храна. При раздразнение и вълнение препоръчвам мляко във всичките му разновидности. Содата усилва ефекта от приемането на млякото. Умението да се разпознае вълнението вече е значителна крачка към възпитанието на сърцето. Мълчанието по време на хранене в древността е имало свещено значение.

Препоръчвам при вълнение ограничаване на храната, валериан и мляко със сода. Грешка е да се прибягва към наркотици и алкохол.

Който от детството си е привикнал към нечиста храна, той трябва да помни, че в нея се съдържат зачатъците на най-ужасни болести. Възможно е до известно време да не се проявят последиците, но по-късно посевът ще даде жътва.

Препоръчваме растителна храна, за да се предпази Тънкото тяло от напояване с кръв. Само в крайни случаи разрешаваме месо, сушено на слънце и то от тези части, където субстанцията на кръвта е напълно преработена.

Съветваме да не се употребява месо, тъй като разлагащите се клетки са вредни. Разложението започва от момента на прекратяване функциите на тялото, тъй като се прекратява заградителното излъчване. Затова препоръчваме растителна, млечна и брашнена храна, където развалата е много по-малка и започва много по-късно. За предпочитане са пресните растения или сушените на висока температура. При пътуване две хранения са достатъчни.

Понаблюдавайте хранителността на зеленчуците и зърнените храни. Ще се изненадате. 

Всички зеленчуци са добри, с изключение на целината, аспержите и чесънът, които представляват лекарства. 

Приемането на месо, включително пушено и сушено, привлича, както и всички разлагащи се храни, нежелателни същности от Тънкия свят. Произнасянето на ругатни засилва вероятността от такова посещение. Затова мнозина приемат храната мълчаливо. Малко храна е нужна на хората — два плода, нещо тестено, мляко. Така \ може да се пречиства организма и да се избягнат нежеланите гости.

Месоядството е за подържане на свирепостта. Зеленчуците и плодовете дават повече енергия, отколкото чаша кръв. Шепа пшеница или ечемик е достатъчна за подържане на живота. Всяко съзнателно убийство разтърсва цялата обкръжаваща атмосфера и засилва проявите на хаоса и тъмнината. Ние можем да допуснем растителна, млечна и зърнена храна, а също и яйца, но само в най-свежо и течно състояние. Мнозина са безразлични към месната храна и са заставени да я употребяват само от уродливите условия на семейството. Но не тях имаме впредвид, когато говорим, а съжаляваме съзнателните убийци и поглъщачи на мърша. 

Необходимо е всеки ден да имате сурови плодове или зеленчуци. За предпочитане е да имате сурово мляко, ако кравата е здрава. Също и малко пълнозърнест хляб. Мисълта за храна често затъмнява много ценни стремежи. Който е намерил равновесието между физическите и духовните потребности, вече е стигнал границата на разбирането на Висшия свят.

Съветвам да не държите в дома си разложена месна храна и загнили растения, също и застояла вода.

По правило трябва да се отстранява от къщи всичко гнило. Вредни са разваленото месо, плодове, застоялата вода и изсъхналите цветя. Нисшите същности се хранят с разложение, но при липса на такова се задоволяват с изсъхнали цветя.

Не трябва отново да се връщаме към месна храна, след като организмът е привикнал към растителна. Може да има изключения само при глад, но шепа царевица или ориз могат все пак да бъдат намерени. Хората не подозират доколко месоядството обезобразява и ограничава аурата. Но особено е очевидно сътресението, когато организмът вече е бил привикнал към растителна храна.

За приспособяване към растителна храна след месоядство са необходими около три години. Необходимо е и доброжелателство, което е най-доброто средство за храносмилането. 

Млякото и медът са най-добрата профилактика, когато се използват разумно. Най-добрият мед е от места наситени с лечебни растения. Изкуствената величина на плодовете и зеленчуците разрушава ценността на качествата.

Млякото и медът са регулатори на нервната система. В чист вид те съдържат скъпоценната всеначална енергия. Но стерилизацията и специалното очистване ги лишават от това ценно качество и остава само растителната им ценност. Всяко лекарство може както да допринесе полза, така и да причини вреда. Но млякото, медът или мускусът не нанасят вреда, когато са чисти. Соковете от различни зеленчуци са най-ценни в чист вид.

Доволство от всяко физическо състояние и неуморим стремеж нагоре съставляват съвета на всеки разумен лекар. Но не трябва да се мисли, че само мисълта удържа физическото състояние. Ние живеем в химическа лаборатория и сами сме част от нея.

Израждане, затлъстяване, разширение на сърцето произлизат от недопустими условия на живот. Трудът е най-добрата противоотрова срещу затлъстяването. Не бездействието, а прекъсването на сърдечните пориви допринася за тяхната поява.

Кор бовис (биволско сърце) може да се получи от препълване с неизползвана сърдечна енергия. Потенциалът на такъв орган може да е бил добър, но не е била използвана сърдечната енергия, тъи като тези лица не са се заели навреме с възпитание на сърцето си. Трябва от ранна възраст да се обръща внимане на вродените отвращения или наклонности, но особено внимание да се обърне на сърцето, не проявяващо нито склонност, нито отвращение (към нещо). Такива спящи сърца са много и това води към разпад на духа. 




Защо в края на живота зрението става далекогледо? Опитът устремява нашия поглед в далечината и текущото се замъглява.

Всяка неискреност или половинчатост на решенията разсича съзнанието и го води към гибел. Болестта започва незабелязано, а после става неизбежна опасна за живота операция. Така се стига до човешката гибел от мъничката пепелянка на неискреността.

Вместо гълтане на лекарства често е необходимо да се унищожават следите от злобата. 

Ще помоля лекарите да се отнесат внимателно към разбирането за съотношението на световете и към изтънчването на своите чувства. Не може злият да говори за добро. Не може грубият да съди за изтънчеността.

Колко по-малко лекарства ще са необходими, ако лекарят може да приложи психическото лечение.

Разумът на лекаря трябва да се подсилва със сърцето. Невъзможно е лекарят да бъде невеж отрицател. Не може да не бъде психолог и да пренебрегва психическата енергия.

Сега могат да лекуват успешно само тези лекари-хомеопати, които притежават голяма психическа енергия.

При лечение на болестите чрез воля поменете, че заразните болести не могат да се отстраняват с внушение. По-скоро би се получил обратен ефект и генерализиране на инфекцията.

Време е да се обърне внимание на наличието на болести от мисли. Не е лошо при всяко заболяване да се извърши внушение против мисли.





Въпросът за хора очистващи и хора вредящи е актуален за медицината.

При всяка болест може да се прилага мислено лечение или облегчение, но такава мисъл трябва да изтласква болестта от организма с цялата си сила, без колебание и без остатък. Ако въздействието с такава сила е невъзможно, ще е по-добре въобще да не се мисли за болестта, а да се предостави на нисшия манас да води борбата отвътре. Най-вредно е мисленото клатушкане и представата за победа на болестта. В такъв случай е по-добре да се отвлече. вниманието на болния. Когато хората говорят за гибелния край на болестта, те сами го приближават. Дори зарастването на раните зависи от психическата енергия.

Оздравяващият трябва да не мисли за отминалата болест, а за бъдещето и за щастливи обстоятелства. Този прост метод трябва да се прилага и при всички други случаи в живота. 

В древността болното тяло е било обкръжавано със здрави тела за подържане на силите, но такъв вампиризъм не може да бъде препоръчван. Съвършено друго значение има съзнателното предаване на енергия, извършвано доброволно и доброжелателно.

Може да се извършват магнетически пасове над поразения орган. При налагането на ръцете не трябва да се мисли за болестта, а само за свързване с Висшето.

Ракът може да се лекува с психическа енергия, защото отсъствието на такава енергия в кръвта поражда заболяването. Често психическата енергия се оказва недостатъчна, поради духовно отдаване.

Препълването с психическа енергия може да породи редица симптоми от страна на крайниците, гърлото и стомаха. Содата и горещото мляко са полезни за нейното разреждане. 

Има две групи лечители: едните лекуват чрез налагане на ръцете или с непосредствен поглед, другите на разстояние изпращат сърдечен ток. Вторият способ има преимущество. Лечителите със сърдечен ток действат, както на физическото, така и на тънкото тяло.

Понякога сърдечното напрежение е толкова голямо, че е необходимо да се извърши някакво действие в пространството, за да се освободи нужното състояние от сферата на сгъстяване.

Главно условие за прилагането на сърдечната енергия е неупотребата на физическо усилие. Сърцето може да действа само при духовно освобождаване от физическо напрежение. Лечението чрез сърцето предвижда и докосване с ръце, но не ръцете и очите, а еманациите на сърцето принасят облекчението. Разстоянието няма значение. Чистото мислене и доброжелателството привеждат в действие сърдечната енергия. Всяко устремяване към Йерархията в съответстваща стелен открива сърцето.

Психическата енергия може да бъде проявена по три начина: чрез самовнушение, физическо бездействие или чрез висше въздействие на разстояние. Но лекарите често не забелязват, че не микстурите, а някакво външно въздействие помага. Не смесвайте психическата енергия с външния магнетизъм или хипнозата. Ако и лекарят, и болният, преди всички физически въздествия, биха си спомнили едновременно за енергията на сърцето, то в много случаи би могло да се получи незабавно полезно и целително въздействие.

Кристалите психическа енергия разтварят субстанциите, вредни за организма. Съзнателното насочване на психическата енергия към заболелия орган може да доведе до излекуване.





Психическото въздействие не е магия.

Магията е подобна на масажа. Масажът е ненужен за нормалния организъм. Магията не е нужна за развития дух. Масажът се занимава с нездравите членове. Магията предоставя учение за условията, за заместителите, без да открива най-простия достъп към Висшия свят. Веднъж започнат, масажът трябва да се усилва, иначе тъканта ще започне да се разраства и разрушава. Обърналият се към магията трябва да усилва нейното овладяване, иначе стихиите ще започнат да изместват отстъпника. По този начин, сравнявайки телесния и духовния свят, виждаме, че те се подчиняват на едни и същи закони. Тези закони указват доколко по-близки до развитого съзнание са най-простите пътища. Коремът няма да напълнее при умереност, сърцето няма да замлъкне при изтънченост на духа.

Всяко човешко докосване е действие магнетично. При различните втривания много по-важно е кой извършва втриването, а не самото втриване. Има много случаи, когато леко докосване на хармонична ръка действа като лекарство. Не трябва да се смята, обаче, че нехармоничната енергия е лоша. Тя може да бъде несъответстваща, а от това вредата е голяма.

У всекиго има запас от психическа енергия, но, ако не бъде използвана, тя се превръща в безобразно наслоение, наричано склероза, докато би могло да й се даде по-мъдро приложение.

Психическата енергия е един вид кондензиране на Огъня и единствено тя може да му противостои, сякаш попивайки неговия излишък. Затова всяко огнено заболяване може да бъде лекувано не с вода и хлад, а с психическо въздействие. Често хората лекуват температурата с охлаждане, но налагането на ревулзивни средства или съгреваещ компрес оказва неочаквано добро въздействие. Ние сме решително против вендузите и пиявиците, защото те действат на сърцето и могат да бъдат пагубни.

Мислещиятлекар би попитал: „Понятието «огнени болести» за ограничена група заболявания ли се отнася или такива са болшинството от заболяванията?“ Второто е по-близко до истината.

Невритът е заболяване, имащо отношение към огъня. Същото важи и за много ревматични заболявания и нервни разстройства. Кристали неизползвана психическа енергия, подобно камъните във вътрешните органи, могат да се отлагат в нервните каналй и да предизвикат заболяване. Особено опасни са срещите на тези кристали с отлаганията на империл.

Епидемиите от инфлуенца трябва да се лекуват с психическа енергия. Проказата, чумата и холерата не са страшни, тъй като за тях има предпазни средства, но трябва да се замислим над новите врагове, създадени от съвременния живот. Болестите показват негатива на нашето съществуване и по вълните от различни болести през хилядолетията може да се състави любопитна таблица на човешките отклонения.

Нервните припадъци често произлизат от претоварване на центъра на „чашата“, ако отсъства съзнателното й използване. На същото основание могат да страдат и децата, показвайки значимостта на предишния си опит. Грижливият надзор и спокойното занимание ще уравновесят борбата на тялото и духа. Но най-доброто средство ще бъде възпитанието на психическата енергия.

В училищна възраст се наблюдава често набъбване и повишена чувствителност на тонзилите, свързано с огнените явления, предизвикани от повишеното мозъчно и сърдечно напрежение. Не простудата и не задушните помещения, а новата работа на огнените центрове предизвиква напрежението на жлезите. Това напрежение се отразява често и на кожната повърхност. Чистият въздух намалява напрежението. Всяко насилствено отстраняване на огнения апарат понижава тънкостта на бъдещето възприятие. 

Всички разраствания, включително и ракът, могат да се причислят към отлива на психическа енергия. Колкото по-продължителен е този отлив, толкова по-злокачествени ще бъдат заболяванията. 

Т.нар. детски гърчове (еклампсия) показват развитие на нервните центрове. Природата на такива деца е много надарена. При такива припадъци, наричани в древността Божествено посещение, е необходимо пълно спокойствие на всички обкръжващи, топло, аромат на розово масло, равномерна температура. Тихата музика може да е полезна. Тези прояви са един вид препълване начашата. 

Всеки нервен припадък може да бъде излекуван при условие на спокойствие на околните и въздействието на звук, цвят, аромат и равномерна температура. 

Много параличи могат да се излекуват с усилено внушение. Различните страдания се усилват от аления цвят, а виолетовият ги успокоява.

Заекващите могат да преодолеят нервния спазъм на говора под въздействието на психическата енергия.

Ако някой желае да се обърне към Ведическата медицина, той постъпва правилно. Независимо от покъсните допълнения, същността на Ведите остава полезна. 

Редом с целебната мощ на полагането на ръцете стои съкровеното свойство на секрециите. Слюнката на огненото същество може да отстрани възпалението и да предизвика съживяване на огнените центрове.

Китайската иглотерапия не е лечение, а само временно въздействие върху отделни центрове. Старите египтяни са извършвали същите въздействия чрез натиск на кореспондиращите центрове. Именно Китай е оценил жен-шена и продължителното приемане на мускус.

Съществувала е теория, че човек може да се лекува със своите отделяния от всички болести.

Възхвалявайте лекарите, които в началото на всяка болест дават силно тоническо средство. Насочваме вашето внимание към мускуса, а също и към растенията, служещи за храна на тези животни. Трябва да се избягват главните врагове на човечеството — всички наркотици.

Мускусът и горещото мляко са добри предпазни средства против огнените заболявания. Студеното мляко трудно се усвоява, но горещото със сода прониква в центровете.

Содата ускорява усвояването на мускуса, а валерианът (Valeriana offitinalis) го забавя. И трите элемента са огнени, но мускусът запалва огъня, а валерианът го подържа. 

Освен възбдител на основната енергия, мускусът има и уравновесяващо значение. Валерианът има синтетическо действие. Ментата (Mentha piperita) е приятел на живота, успокояваща възбудените центрове.

Строфантът (Strophanthus gratus) регулира и кондензира енергията на сърцето, затова той може да бъде приеман без вреда и без видима причина през две седмици три дни поред по 6 капки един път дневно вечер. При сърдечни сътресения може и два пъти.

Строфантът при раздразнение може да прояви отровни свойства. Той е регулатор на сърдечната дейност и е добър при напрежение и умора, но не и при гняв и раздразнение. 

Ментата може да допринесе полза и като стайно растение, тъй като еманациите на листата са най-фини и естествени. Също и розите. Там където може да има цветя, там не са нужни масла. 

Препоръчваме валериан всяка вечер, без пропуски, като профилактично средство против редица огнени заболявания, включително и ракови.

За предпазване от рак трябва да се прекрати употребата на разразващите пушене и акохол и да се употребява растителна храна. Трябва да се изгонва империла.

Лекарствата на йогина не са от аптеката и избягват наркотиците, аэ предизвикват секреция на жлезите, които са като храна за нервите и укрепват тяхното вещество. Такова е действието и на дървесните смоли, които, прониквайки през порите на кожата по същия начин укрепват най-близките нерви. Очистената смола може да се приема и вътрешно.





За лечение с вибрации качеството на пулса е от съществено значение.

Вибрационното лечение има нещо сходно с радиовълните и се нуждае да бъде възприето. Затова приемащият трябва да се изпълва с доверие и да се устремява към нас. Той трябва да допусне без колебание разнообразните токове, които могат да бъдат приятни или мъчителни, поради различного състояние на нервните центрове.

Вибрационного лечение е много индивидуално и за неговото правилно определяне е необходимо ясновиждане, използване махалото на живота и указание на пациента под хипноза. Могат да се използват апарати или пасове с ръце. Не трябва да се допускат грешки, иначе ще се получат нежелателни следствия.

Вибрационният електрически масаж е полезен, ако са съгласувани вибрациите. Не е умно да се поставя болният сред чужди за него вибрации.

Има три групи лекарства: животворни, пазители и възстановители. Има и четвърта — разрушители.

За подържане на дихателните органи в чистота на йогина са посочени горещото мляко, валерианата и ментата. За стомаха и червата — сладник и александрийски лист. За белите дробове — алое и смола. За всепроникващата сома той трябва да употребява мускус.

Съществува емулсия от седем растителни препарата, с която йогите натриват тялото си при напускането му за продължително време. Тя подобрява циркулацията на психическата енергия и подържа храненето за дълъг срок, както и при приемането на мускус не е необходима много храна.

Литият е особено нужен при отлаганията на психическа енергия като склад на тези кристали. Солите на Лития са полезни не само при подагра, но и при всички вредни отложения. Алкализирането на отложения боклук разчиства пътя на психическата енергия. Тези пластинки ще бъдат панацея за човечеството.

Розата дава не само подобие на мускуса, но предотвратява империла. Розовата градина се е считала в древността като място на вдъхновение. Фризиите са полезни за симпатиковата нервна система, която е много активна у йогите. Зърната ечемик са незаменими за белите дробове, също и ментата и кедровата смола. Лечението с различии аромати произлиза от дълбока древност, но сегашните парфюми са също така безсмислени, както и другите потъпкани ценности. Аромотерапията произлиза от полезни, но вече забравени знания.

Розите са полезни за благодатта. В алхимията розата е била символ на тайна.

Сред малките наркотици особено се опасявайте от брома. Той е гасител на огнъовете, а валерианата — обратно, е запалител.

Евкалиптът е полезен като очистител на напоени с отрицателна енергия предмети. (8–368)
Има древен обичай да се окъдява всяка нова вещ. Така се избягват вредните наслоения — и физическите, и психическите.

„Столетник“ се е наричала древната настойка от тревите на дивата ливада. Смятало се е, че флората на поляната е вече събрана панацея. Кой по-добре от самата природа може да подбере подходящите съседи?

При огнено напрежение е полезно събирането заедно, ако това става без раздразнение. Минутите на мълчание са като успокоителен балсам за близкото сърце.

Груповата аура упражнява много силно въздействие на чувствителния организъм. По време на епидемии болестите отнасят много чувствителни духове. Микробите на духовните зарази обременяват много чувствителния организъм.





Състоянието на радост и възторг е най-добрата профилактика.

Когато казвам: „Пазете здравето си“, не ви изпращам при лекаря, а ви моля да не се тревожите.

Някои лекарства действат съвършено противоположно на определени хора. Едно превъзходно животворно средство ще бъде само полов възбудител за някои хора. Низшата природа извлича от лекарствата само нисшето. Но всяка приобщена към висшата сила ще извлече именно висшето. Във всичко има съизмеримост.

При духовно развитие хората се освобождават от неприятните миризми, свойствени на недоразвития организъм.

Витамините и много други вещества получават сила влизайки в допир с огнената енергия.

Приемането на витамините съзнателно усилва многократно полезността на тяхното въздействие. Приети при гняв, те усилват отлагането на империл.

Различни са последствията от приемането на лекарствата с упование и с отвращение.

Често случайни сътресения възвръщат загубеното зрение, слух и други чувства. Може да се допусне, че става изтласкване на наслоените кристали империл и други отрови.

Някои народи са приемали лекарствата под акомпанимента на пеене, припеви, нареждане или заклинания. Наред със значението на думите, се е отдавало значение и на ритъма.

Летаргията е продължително отделяне на Тънкото тяло, а не болест. При пробуждане е необходим пълен покой и тишина. Много полезен е ароматът на розово масло.

При диабет са полезни мляко със сода, растителна храна — особено портокали, мускус. Но не всички видове мускус са полезни. Само този на мускусния овен, което се дължи на храната му.

Съществува намагнитена и обаяна вода. Енергията е все една и съща.

Напрежението на космическите токове може да предизвика общо възпаление на лигавиците. Всяко възпаление се отнася към огнените болести. Препоръчвам много лека храна. Нищо сурово и раздразващо, много горещи или много студени храни, никакъв алкохол, пазене от простуда и преумора на очите, да се избягва раздразнението. Малки дози слабително, но не всеки ден. Не трябва да се изпада в униние.

Може да се отдаде най-много 2/3 от психическата енергия. По-голямото отдаване поставя лекаря пред сериозна опасност. При такава откритост лекарят приема болестта върху себе си и може да загуби живота си.

Здравето е последствие на миналото, затова е добре за стопанина да се погрижи да не създава последствия.

Човешкото сърце е престол на съзнанието и затова всяко насилствено възобновяване на дейността му след отделянето на Тънкото тяло ще бъде истинско престъпление. Това задържа Тънкото тяло при неговото придвижване и създава недопустим акт на разложение и мъчение. 

И най-здравото сърце може да боли, тъй като в него намират отражение твърде много явления. Болката може да се дължи на по-голямото съвършенство на един орган, спрямо друг.

Сърдечната болка отразява космическите явления, въздействащи върху Тънкото тяло. Т.нар. сърдечна невроза не е нищо друго, освен изтънчено състояние на сърцето, което е в съзвучие с космоса.

Чувствителното сърце наподобява чувствително ухо. Чувствителното сърце преобразява мозъка. Отсъствието на сърцето унищожава всички предишни постижения. За какво ще послужи грамотността, ако повърхностният поглед проследява само извивките на йероглифите? Трябва да се приеме сърцето като нишката, свързваща ни с Йерархията. Съзнанието няма да се разгори в мозъка, ако сърцето е пресъхнало. Пламенните сърца могат да възпрепятстват унищожаването на Благодатта навсякъде. По този начин сърцето органически се вписва като част от Великото сърце на Вселената. Така може да се разбере защо сърцето трябва да се възприема като двигател на Битието.

Нека никой не си помисля, че и без сърдечната енергия може да придобие помощта и сътрудничеството на Йерархията. Нито умът, нито разсъдъкът могат да осветят там, където само сърдечното нагнетяване може да запали дъгата на всезнанието.

Да се гледа с очите на сърцето; да се слуша с ушите на сърцето; да се прозира в бъдещето чрез знанието на сърцето; да се припомнят миналите придобивки на сърцето — по този път само можем да се устремим във възход.

Сърцето е средоточието на психическата енергия. Сребърната нишка, свързваща Учителя с ученика, представлява мощният магнит на сърцето.

Даже и тези, които признават на сърцето единствено физиологичните функции, се отнасят много грижливо към него, а колко по-задълбочено трябва да се вслушва в сърцето този, който знае за магнита и сребърнат нишка.

Сърцето е храм, но не и място за кумири. Когато говорим да се изгради храм в сърцето, нямаме впредвид външни очертания, а напомняме за вътрешното значение на този израз. Както не може да съществува храм без осъзнаване връзката с Безпределното, така и сърцето прилежи към всички усещания на Космоса. Сърдечните мъка и радост са съзвучие с далечните сфери. По каква причина по-често се усеща мъка, отколкото радост? Ясно е, че постоянните космични пертурбации разтърсват сърцето, което е приобщено към тях. Затова и сърдечното служене придобива такава тежест на везните на света. Няма нито ден, нито час, когато светът да не е бил застрашен. Но с две очи не може да се види опасността, а само с три, както са изобразени на знамето на Висшите Господари. Не случайно сърцето се е обозначавало със знака на кръста, който вечно ще съпътства храма му.

Трябва да се научим да усещаме сърцето си не като свое, а като всемирно. Само чрез това усещане можем да започнем да се освобождаваме от егоизма, запазвайки индивидуалността на придобивките.

Представете си какво би представлявал светът при неуязвимо за болести тяло, но при лишено от култура сърце? Такова пиршество на тъмата е трудно да си представим! Всички болести и немощи не могат да обуздаят всемирното сърдечно безумие. Наистина, докато не се пречисти сърцето, човечеството няма да се избави от болестите и немощите. 

В противен случай разбеснялото се сърце ще изпълни с ужас света, ако тялото е винаги силно. Отдавна е казано за праведниците, че „Вървят пред Господа“, което значи, че не нарушават принципа на Йерархията и с това са пречиствали сърцата си. При най-малкото пречистване на сърцето човечеството може да получи водопад от Благодат. Но засега това може да става много предпазливо само там, където сърцето не е увредено. Не трябва да се унива, а да се помни, че тъмнината се е ожесточила и много сърца смърдят.

Отдаденото на доброто сърце излъчва непрестанно благодат, независимо от насочените пратки. Така и слънцето не изпраща преднамерено лъчите си. Сърцето, предало се на злото, ще изригва отрова непрестанно, съзнателно и несъзнателно. Доброто сърце разпръсква около себе си здраве, усмивка, духовно благо. Злото сърце унищожава топлината и подобно на вампир изсмуква жизнените сили.

Майките носят децата си до сърцето. Това е панацея за успокояването им. Те обикновено не знаят, че държането до сърцето притежава мощно въздействие. Така и в Тънкия свят приближаването до сърцето е укрепване и лечение. Разбира се, сърцето губи много енергия от такава постоянна употреба. Затова на много места майчиното сърце се изобразява пронизано с мечове и стрели, като символ на възприемането на всички болки.

Трябва да се вземе на отчет какво най-много затруднява сърцето? При това ще се види, че не някакви особени събития, а поредицата от малки прашинки пред деня най-много обременяват сърцето. Трябва да се наблегне на това, защото големите събития могат дори да придават особен прилив на психическа енергия. Но Армагедон не се състои само от големи събития. Напротив, в него получават оценка множество малки действия и точно към този порой от малки струи трябва да се приучва бедното сърце. Казвам „бедно“, защото то вече познава в своята същност великите огнени сфери, но засега трябва да се блъска в скалите на Земята.

Попитайте някой умен човек какво най-често го е предпазвало от опасности и грешки? Честният ще посочи сърцето, а не мозъка или разума. Глупавият ще се основава на условните разсъдъчни заключения. Именно сърцето е източникът на чувствознанието, но не като някаква смътна интуиция, а като следствие на духовната дисциплина.

Всеки желаещ да изучи сърцето не трябва да подхожда към него като към част от организма, а трябва преди всичко да разбере централното положение на сърцето и да изследва изхождайки от него, а не към него. И слънчевото сплетение, и кундалини са само предверие към храма на сърцето. Мозъкът и всички центрове са само пристройки към сърцето, защото без сърце нищо не може да съществува. Дори и мозъкът може до известна стелен да бъде заместен. Не е възможно и да се помисли за единение на човечеството на основата на мозъка или кундалини. Само сиянието на сърцето може да сближи и най-разнородните организми, при това на далечни разстояния.

Дегенерацията, затлъстяването и разширението на сърцето произтичат от недопустимите условия на живот. Порокът на сърцето поради кармични причини се среща много рядко. Разширението на сърцето може да бъде и при добър потенциал, ако той не е използван. Разбира се, затлъстяването на сърцето е непростимо, тъй като то може да бъде прекратено в зачатък. Трудът е най-добрата противоотрова срещу опасността от затлъстяване. Трябва да се съблюдава поне елементарна хигиена на сърцето. Стремежът към труд е най-доброто средство за укрепване на сърцето. Не работата, а прекъсването на сърдечния устрем действа разрушително. Разбира се, силните враждебни стрели също са лечими, защото против техните рани съществува балсамът на Йерархията. Само че употребата на този балсам трябва да бъде постоянна. Голяма грешка е да се пренебрегва това лекарство.

Който обича цветята, който познава устрема нагоре, който притежава чисти мисли, който приема съществуването на Висшите светове, който е готов за Безпределното, той е по пътя на сърцето. Правилно е разбирането, че по своята същност сърцето принадлежи както на Тънкия, така и на Огнения свят. Само чрез него, а не чрез ума, могат да бъдат осъзнати тези светове. Следователно, мъдростта е противоположна на ума, но не е забранено да се украси умът и с мъдрост.

Чувството всякога надделява над разума. Трябва да се приеме това като безспорна истина. Затова когато говорим за сърцето, ние го узаконяваме като твърдина на чувствата. Но колко далече е чувството на сърцето от похотливостта.

Мнозина изобщо не си представят разликата между пътищата на сърцето и мозъка. За тях е трудно да възприемат Висшите светове, както и да си представят преимуществата на Тънкия свят. Но, за да се приближиш към методите на сърцето, трябва преди това да се научиш да уважаваш всичко свързано със сърцето. То не е нещо отвлечено, а мост към Висшите светове.

Кор бовис или сърце на бик, е много разпространено състояние на разширено сърце. Наред с многото други причини, то може да се дължи и на препълване на сърцето с неизползвана енергия. Хората, страдащи от „сърце на бик“, не са се заели навреме с възпитанието на сърцето си. Потенциалът на техния орган е бил добър, но не е била използвана сърдечната енергия. Разбира се, разширеното сърце е за предпочитане пред затлъстяването. Сърцето може да бъде наречено най-йндивидуалният орган и поради това методите на възпитанието му трябва да бъдат много разнообразни. Трябва още от ранни години да се обръща внимание на различните отвращения и влечения, тъй като в тях често се отразяват особеностите на сърцето. Особено внимание заслужават сърцата, не притежващи нито отвращения, нито влечения. Такива спящи сърца са много и това води към разпад на духа.

Във всички векове и раси е съществувал култ към сърцето, но нашето време е забравило напълно и се е отклонило от учението за него. Трябва да се знае, че борбата за възвръщане позициите му ще бъде особено ожесточена. Тъмните сили ще защитават мозъка, противопопставяйки го на сърцето. Разбира се, това ще доведе само до извращения и липса на целесъобразност. В сравнение с ръката и кракът притежава важни функции, но не е необходимо да поднасяме храната към устата си с крака.

Обикновено ако приканим някого да се отстрани от мястото, на което се намира, той ще поиска най-напред да разбере причината или поне ще се огледа и ще допусне камъкът да падне на главта му. Същото се случва и с неудачните ученици. Тяхното сърце ще премълчи там, където е необходимо да се говори незабавно. Такова поведение е вредно и за самото сърце, тъй като няма нищо по-пагубно от неизпълнените сърдечни заповеди. Това е вредно, защото се засенчва сърцето от разсъдъка. Колко сърца са спрели от напрежението на неизпълнените заповеди! Спорът между сърцето и разсъдъка представлява печална страница от историята на човечеството.

За сътрудничество с Висшите сили е необходимо огромно напрежение на сърдечната енергия, което може да се постигне само след дълъг период на възпитание. То трябва да започва от най-дребните чувства и от най-обикновенните действия. Но това условие често затруднява развитието, тъй като хората искат да се преборят с великана, а не да ги избавите от ловенето на бълхи. Но великаните са малко, докато бълхите са много и трябва да се премине през тези тъмни пълчища. Хората по-често страдат от бълхите и въшките, отколкото от великаните, затова и в борбата с тях е необходимо същото мъжество, както и в борбата с великаните.

Разбирането истинската роля на сърцето е било предвидено в дните на Армагедон като следващ етап на еволюцията, даващ единственото спасение на човечеството. Но хората са готови да изследват мъглявините на космоса, а отричат това, което е най-близко до тях. Време е да се осъзнае сърцето като спасителен мост, свързващ човечеството с Тънкия свят. Катастрофалното състояние на нисшите слоеве на планетата се отразява неблагоприятно на сърдечната дейност, причинявайки редица страдания, свързани с лошата профилактика на сърцето.

В древността са поставяли магнит над темето за подобряване мозъчната дейност, но не трябва да се забравя и лечението на сърцето с магнит. Тези стари прийоми свидетелстват за познаването на лъчите и токовете, но наред с магнитните свойства, металите оказват въздействие и с други свои качества. Самото налагане на метали върху тялото вече предизвиква силна реакция. Разбира се, трябва да се имат впредвид и особените свойства на различните типове кожа. Например мастните кожни наслоявания могат силно да възпрепятстват тънките въздействия, поради което в древността са се старали да ги премахват. Втриването на растителни масла в кожата разтваря мазнината и нейните отрови. Интересно е, че в древността хигиената на тялото е стояла по-високо, отколкото сега.

Древните са отчитали и минералния състав на водата за измиване, но сега на това никой не обръща внимание. Даже биха се изсмели и на факта, че в миналото са употребявали различни аромати за темето, за сърдечната област или за крайниците. С особено внимание египтяните са се отнасяли към бременните. Сега много рядко обръщат внимание на вкусовете или на странните им потребности. Тогава по астрологични данни храмовите лечители са определяли потребността от минерални и растителни въздействия, с което и самото раждане значително се е облегчавало. Но сега вместо мъдри предварителни мерки прибягват към наркотици, без да отчитат, че връзката с младенеца все още не е прекъсната. Освен това всеки наркотик въздейства и на млякото.

Самият Христос е предавал лечебната сила с едно докосване. Когато облекчението се предава чрез силата на сърцето, всички насилствени заклинания са излишни. Молитвата на сърцето върви пряко, без да се нуждае от каквито и да било изкуствени канони. В заклинанията може да се види, че с едни и същи думи са се обръщали към Бога и Сатаната. Не думите, а сърдечното чувство сътворява чудото.






"Учението на Шамбала"
Маха Чохан

Няма коментари:

Публикуване на коментар